Topp 5: de snyggaste världsmästarbältena

Mästarbälten. Ett självklart inslag i wrestlingvärlden för att representera titlar av en mängd olika typer. Det kan handla om singeltitlar på massor av olika nivåer, det kan handla om tag team-titlar, även de på olika nivåer, och ibland finns det bälten för saker som kan kännas lite udda. Ett sådant exempel kan vara något relativt ovanligt idag men betydligt vanligare förut, nämligen trio-titlar, det vill säga titlar för sexmanna-tag teams. Betydligt mer udda är mästarbälten som vinns för en engångstitel som sedan aldrig refereras till eller syns till igen, som t.ex. det för Greatest Royal Rumble, istället för att låta dessa titlar representeras av t.ex. en pokal.

Det går att ha lika många åsikter om mästarbältenas vara eller icke vara samt om deras utseende. Vissa mästarbälten kan med sin blotta uppenbarelse förhöja statusen på både titeln och den som bär den men det motsatta är dessvärre också sant, att ett mindre iögonfallande mästarbälte förtar känslan av värdighet hos både titel och innehavare. Men vilka är då de snyggaste mästarbältena? Urvalsgruppen är enorm då det finns – och har funnits – tonvis med olika wrestlingförbund och varje förbund haft flertalet egna titlar och bälten. För att underlätta arbetet med denna lista begränsas denna listas urval till just världsmästartitlar.

#5 – WWF, 1986

Detta bälte användes bara under kort period under Hulk Hogans första sejour som WWF-världsmästare 1984-1988 och var bara ett i raden av olika bälten han bar under den tiden. Dock sticker detta ut lite i mitt tycke. Dels har det att göra med den smått unika designen i det att bältets frontpanel förefaller vara högre än vad det är brett och dels är flaggorna på bältets sidopaneler ett snyggt inslag. Det understryker att detta verkligen är ett världsmästarbälte. Fronten domineras av en stor jordglob, WWF.s logotyp samt texten world heavyweight wrestling champion. I övrigt håller bältet en klädsamt låg profil utan krusiduller och onödigt krimskrams.

#4 – WCW, 1991-1994

Detta var WCW:s första inkarnation av sin egna världsmästartitel och den är rätt behaglig att se på. Den har den klassiska rundaktiga formen (även om hörnen är ”klippta”) och domineras även det av WCW:s logotyp, en jordglob och texten world heavyweight champion”. Här kan man anmärka på att ordet world försvinner i bakgrunden, medan resten av texten syns mycket tydligt. Ett plus är dock att logotypen är mycket tydlig. Fronten kryddas sedan med ett gäng stjärnor och lite streck – klart! Sidoplåtarna är som fronten, men i miniatyr. Jag gillar det!

#3 – NWA, 1973-1986, 1994-idag

Detta bälte, kallat ten pounds of gold och sweet Charlotte, har fått representera NWA:s världsmästartitel sedan urminnes tider känns det som, vilket ger det en aura av historia, tradition och klass. Designen är snygg; återigen låg profil, en udda form (långsmal frontpanel) och flaggor på sidopanelerna för att understryka den internationella legitimiteten. Jag gillar också de svarta fälten på var sida om jordgloben på frontpanelen. Detta är ett bälte som, likt Hogans dito från 1986, håller en låg profil och inte är onödigt stort. Det gör att det fungerar minst lika bra runt midjan på innehavaren som i famnen eller över axeln som en slags accessoar utan att det ser klumpigt ut.

#2 – WWF, 1988-1998

Winged Eagle, den bevingade örnen (brukar inte alla örnar vara det?) introducerades i WWF i början av 1988 och var i användning i tio års tid fram till 1998. Detta är en av mästarbälteskonstruktören Reggie Parks största klassiker! Den runda designen är tillbaka (se #4 på listan) och även om jordgloben står i centrum på frontpanelen så är den blygsam sett till sin storlek. Istället är det de mäktiga örnvingarna på vardera sidan om jordgloben som sticker ut – och som gett bältet sitt smeknamn. Nostalgin är stor här eftersom det var detta mästarbälte undertecknad växte upp med, men oaktat det är det ändock ett vackert bälte. Valet av det lite udda typsnittet på texten förstärker bältets egna karaktär och det är vansinnigt svårt för en mästare att inte se bra ut med detta bälte!

#1 – NWA, WCW, WWE 1986-2014

Detta bälte har representerat flertalet titlar och i många olika förbund genom åren och det är kanske inte så konstigt alla gånger; designen är perfekt som mästarbälte; det är stort och mäktigt, fullkomligt glänser i guld då det helt saknar några andra färger och bältet proklamerar stort att innehavaren är wrestlingvärldsmästare. Bältet introducerades som NWA:s nya världsmästarbälte 1986 men övergick i WCW:s ägo under tidigt 1990-tal (där det också fick sitt smeknamn, Big Gold). Först fick titeln där representera en internationell världsmästartitel innan det blev WCW-världsmästarens bälte. Så förblev det till dess att WCW gick under 2001 och köptes upp av WWF (sedermera WWE). Där fick bältet först fortsättas representera WCW-titeln men sedan WWE:s egna World Heavyweight-mästartitel fram till 2014 då bältet pensionerades för gott. Detta bälte populariserade även bruket att inkludera en ingraverad namnplåt, vilket är ett annat bevis för bältets avtryck. Bältenas bälte!